Thursday, December 11, 2008

MELANKOLIK ENIGMA-BAB SATU(1)

Haekal gelisah, hatinya direntap berita yang mengejutkan, sukar untuk dia membuat keputusan ketika itu. Pangilan telefon sebentar tadi membuatkan hatinya dirudung kegusaran. Mesyuarat itu amat penting baginya dan masa depan kerjayanya. Namun dibulatkan tekad dihatinya untuk meninggalkan mesyuarat yang amat penting itu. Projek pembangunan mega yang dirancangkan selama 10 tahun itu sudah mencapai tahap pembentangan kertas kerja dan hanya menunggu pengesahan dan persetujuan daripada kesemua ahli lembaga pengarah Syarikat Prowhalemer Sdn. Bhd. Sebuah syarikat pembangunan kawasan pesisir pantai yang temahsyur di Malaysia.Tanpa berlengah lagi, setelah meminta izin mengundur diri, Haekal berlari menuju ke arah kereta pacuan empat rodanya yang diparkir di hadapan bangunan pejabatnya. Enjin kereta dihidupkan serta merta, setelah membaca doa menaiki kenderaan, Haekal terus memecut ke arah selatan menuju ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah. Telefon bimbit berjenama Nokia model N95 milik Haekal kembali berdering...

“Hello, assalamu’alaikum”.

“Wa’alaikumussalam wa rahmatullah”.

“Encik Haekal, anda diminta segera berada di wad bersalin sekarang, keadaan isteri encik semakin tenat, kami memerlukan encik disisinya untuk memberi sokongan”.

“Tapi sekarang saya masih dalam perjalanan, dalam lima minit lagi insya-ALLAH saya sampai, tolonglah buat apa saja yang terbaik buatnya sebelum kedatangan saya, tolong ya doktor”.

“Insya-ALLAH pihak kami akan buat yang terbaik, harap encik Haekal cepat ya, assalamu’alaikum”.

“Baiklah, wa’alaikumussalam wa rahmatullah”.


Ganggang di sebelah sana diletakkan dahulu, talian pun putus, peluh dingin mula merembes membentuk manik-manik jernih di dahi Haekal. Hatinya semakin gelisah, risau sebarang kecelakaan menimpa insan yang paling di kasihinya itu. Keriasuan itu bagai menyiat-nyiat dan merobek-robek hati nuraninya itu. berbisik Haekal berdoa...


“Ya ALLAH, kau permudahkanlah segalanya untukku, selamatkanlah isteriku, juga anak yang bakal dilahirkannya itu, jika ini waktunya, janganlah kau ambil dia dariku sebelum aku berada di sisinya, perkenankanlah permintaanku ini ya ALLAH”.Pelahan-lahan air mata mengalir ke pipinya. Hari yang ditunggu-tunggu selama perkahwinannya dengan Aisyah Humairah, apa lagi kalau bukan hari untuk dia bergelar bapa. Aisyah Humairah merupakan gadis pilihan hati dan imannya, solehah orangnya, lembut tutur katanya, tulus budinya, cukup untuk memenangi hati Haekal. Beruntung sungguh dia kerana dikurniakan ALLAH seorang isteri yang sebaik itu.


Masih dihujani tanda tanya, bagaimanakah anaknya nanti, lelakikah? atau perempuankah? dalam pada itu bimbangnya pada keselamatan isteri dan bakal anaknya masih mengusut di benak fikirannya, mana taknya, isterinya telah di sahkan mengalami lemah rahim. selama sembilan bulan sepuluh hari dia lebih meluangkan masa bersama isterinya demi memastikan keselamatan kedua-dua isteri dan kandungannya.


Sejurus sampai ke perkarangan hospital, dengan pantas Haekal memakir 'Hilux'nya di tempat meletak kereta. tanpa berlengah dia berlari-lari anak menuju ke lobi hospital. tak terfikir untuk menggunakan lif, dia terus mendaki anak tangga kerana wad bersalin hanya di tingkat dua. Termengah-mengah Haekal mengumpul nafas sesampainya di ruang legar tingkat dua. Seorang jururawat mendekatinya.

"Err..Encik Haekal?".

"Ya saya".

"Mari ikut saya".


"Baiklah".Belum sempat Haekal melangkah masuk ke dalam bilik bersalin, dia terdengar suara tangisan bayi, dan dia terus masuk menyusuri langkah jururawat bertugas. Haekal terpaku, melihat wajah isterinya yang pucat, dan tangan yang terkulai layu, harapannya isterinya hanya keletihan sahaja tak lebih dari itu. Dia menghampiri isterinya, dikucupi dahinya,


sejuk...

"Minta maaf encik Haekal, hanya bayi ini sahaja yang selamat, kami dah usahakan sedaya kami, selebihnya kami serahkan pada ALLAH".
Kata Doktor Ibrahim.

"Ya ALLAH.....".
Raung Haekal bagai tak dapat menerima kenyataan itu.

"Bersabarlah, ALLAH lebih menyayangi dia, terima sahaja takdir ALLAH, moga ALLAH menempat kita dan dia di kalangan orang-orang yang soleh dan solehah".
Pujuk Doktor Ibrahim.

"Eloklah disempurnakan dulu hak bayi encik itu dulu".


Haekal melangkah lambat-lambat menuju ke bilik air untuk mengambil wudhuk, dan kembali sejurus kemudian. dia merangkul anaknya dengan tertib dan terus menghadap qiblat dan melaungkan azan di telinga kanan dan iqamat di telinga kiri anaknya. Dalam juraian air matanya, dalam esakan tangisnya dia berkata,


"Duhai anakku, mulai hari ini kau adalah amanat Tuhanmu untukku, waris cinta Aisyah Humairah, aku berjanji akan membesarkan kau dalam ajaran ALLAH, supaya kelak kau mampu berbakti pada agamamu, bangsamu, negaramu, padaku dan ibumu yang telah pergi. semoga ALLAH melindungi kita dan mengekalkan kita dalam iman dan islam, mulai hari ini kau akan ku namakan dengan nama DANIEL..."

No comments: