Saturday, January 31, 2009

BETULKAN YANG BIASA, BIASAKAN YANG BETUL

Assalamu'alaikum W.B.T. kawan-kawan, Alhamdulillah, seinfiniti kesyukuran ke Hadrat Allah S.W.T kerana diberi kelapangan masa dan minda untuk update blog ini sekali lagi. Selawat dan salam ke atas junjungan besar kita Nabi Muhammad S.A.W., para sahabat Baginda, para Tabi' Tabi'in, serta pejuang dan penggerak Islam yang bertebaran di serata alam ini. "BETULKAN YANG BIASA, BIASAKAN YANG BETUL". Tajuk ini aku dapat daripada buku motivasi diri M.E.P.S Concept karangan Datin Paduka Dr. Hajah Sharifah Mazlina Syed Abdul Kadir. Ada kawan-kawan yang tak kenal dengan individu ini? Hmmm... susahlah macam ni, sebagai rakyat Malaysia, kita sepatutnya kenal individu yang telah merentas benua tersejuk di bumi (Antartika). Sebenarnya tak apa juga kalau tak kenal, sebab banyak lagi nama-nama yng perlu kita kenal seperti nama-nama para Ulama', tokoh ilmuan Islam, pejuang-pejuang Islam dan siapa sahaja yang menyumbang pada perkembangan Islam secara langsung mahupun tidak. "BETULKAN YANG BIASA, BIASAKAN YANG BETUL" Tajuknya cukup jelas dan tak perlu di'decode' untuk mentafsirnya.

Kita manusia yang dikurniakan akal fikiran oleh Allah S.W.T. pastinya pantas sahaja menilai baik buruk dan betul salah sesuatu perkara. Berfikir sebelum bertindak bukan sekadar fikir apa tindakan yang akan kita lakukan, bahkan apa tindakan yang patut, tidak patut dan harus kita kerjakan dengan mengambilkira keterbatasan kita pada landasan syariat, yang wajib kerjakan, yang sunat amalkan, yang makruh jauhkan, yang haram tinggalkan dan yang harus dilakukan dan diniatkan sebagai ibadah. Keterbatasan kita pada landasan syariah sebenarnya langsung tidak mengongkong pergerakan kita untuk menjalani kehidupan sebagai manusia biasa, malahan ianya dapat menjadikan perjalanan harian kita sempurna dan penuh etika dan disiplin. Islam itu indah dan cantik lagi sempurna, terpulang pada kita bagaimana mengaplikasikannya, jika betul, caranya maka baiklah kesannya, jika salah gunanya, maka buruklah padahnya.

Bibir kita sering kali mudah mengatakan perkataan "Biasalah..." pada perkara-perkara yang tidak sepatutnya menjadi kebiasaan, contohnya bila kita melihat budak nakal, bergaduh sesama sendiri kita katakan "Biasalah...budak-budak", bila mat rempit dan mat pit semakin berleluasa kita mudah katakan, "Biasalah...remaja zaman sekarang", tapi jarang kita katakan, "Biasalah...bersyukur dapat kurniaan Allah S.W.T" atau "Biasalah tutup aurat, maruah kita tu...". Jadi, peranan kita ialah 'betulkan yang biasa', segala macam perkara yang kurang baik kita betulkan, mungkin dulu kita nakal, kita ubah jadi baik, mungkin dulu kita malas, kita tukar pada rajin, kalau dulu kita selalu mengingkari perintah Allah S.W.T dan tak ikuti ajaran Rasulullah S.A.W. kita hijrahkan diri kita menjadi hamba dan umat yang patuh dan taat pada Allah S.W.T. dan Rasul-Nya (semoga aku tergolong dalam golongan orang yang berhijrah, amin...).

Kadangkala proses 'Penghijrahan Minda' ni mengambil masa yang singkat dan adakala mengambil masa sehingga bertahun-tahun, bergantung pada sejauh mana keterbukaan kita terhadap semangat berubah kepada kebaikan. Aku sendiri, sehingga kini, ada beberapa perkara yang telah aku betulkan, ada juga perkara yang masih dalam proses pembaikan, dan tak ketinggalan pada perkara yang aku tak dapat betulkan sampai sekarang, kadangkala makin teruk dan melarat, kerana terlalu biasa melakukannya, kadang-kadang terlupa niat untuk berubah, bila masa bersendiri, termenung, barulah nak muhasabah diri, pagi sedar, petang alpa, malam ingat, pagi lupa. Kawan-kawan banyak juga yang menegur, kadang aku buat tak endah, bila dah terhantuk baru nak terngadah.

Hijrah minda perlu pada setiap individu, bukan sekadar semangat yang berkobar-kobar, malah tindakan secara fizikal, mental dan spiritual perlu dijana, disokong dengan doa dan tawakkal yang tak putus-putus kepada Allah S.W.T. Ada antara kita yang cepat berputus asa dan berhenti di pertengahan jalan kerana kurangnya sifat sabar dan kebergantungan terhadap Allah S.W.T. Alangkah beruntungnya bagi mereka yang bersabar kerana meraka akan merasai manisnya iman.

"Hai orang-orang yang beriman! Carilah kamu pertolongan dengan sabar dan mendirikan solat, sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar"(Al-Baqarah 2: ayat 153)

Strategi penghijrahan kita mestilah ada keseimbangan antara fizikal dan rohani, kedua-duanya mestilah selari ke arah kebaikan, strategi penghijrahan yang tidak seimbang hanya akan mendatangkan kehampaan dan kegagalan. Di sepanjang sekolah kehidupan, kita harus ada ketabahan hati dalam mengharungi cabaran dan menangkis segala bentuk pengaruh negatif, sentiasalah menambah ilmu dan belajar hidup dengan cara hidup islam yang sebenar-benarnya.

Tak dinafikan, kita juga banyak melakukan perkara yang betul, tambahan pula bila kita dah memperbetulkan yang terbiasa tadi, namun yang betul tu tak pula kita biasakan. Jadi tugas kita sekarang ialah 'Biasakan yang betul'. Tugas ini sebenarnya lebih mencabar kerana kita perlu ada kekuatan fizikal dan rohani yang mantap supaya kita tak kembali seperti kita yang dulu. Selalu juga kita lihat dan dengar tentang orang yang berubah menjadi baik sekadar hangat-hangat tahi tapir, sebulan dua sahaja bertahan kemudian kembali seperti dulu, ini bermaksud kurangnya daya tahan diri melawan penyakit... eh silap pulak... daya tahan diri melawan pengaruh negatif. Hamba dan Tuhannya tak dapat dipisahkan, cuma jaraknya sahaja yang menentukan diukur pada iman dan taqwa, semakin kuat iman dan taqwa kita kepada Allah S.W.T. semakin dekatlah kita dengan-Nya dan semakin kukuh ikatan kita dengan-Nya sekaligus semakin kuatlah daya tahan diri kita melawan pengaruh negatif. Jangan kerana kita melihat orang lain masih melakukan perkara yang tidak baik, kita juga terikut sekali terjun ke jurang yang dalam. Kita ada Allah S.W.T. Jadi , jangan cepat berputus asa.

"Dan apabila mereka melakukan perbuatan keji, mereka berkata: Kami mendapati nenek moyang kami mengerjakan yang demikian itu, dan Allah menyuruh kami mengerjakannya. Katakanlah(wahai Muhammad): Sesungguhnya Allah tidak menyuruh kamu melakukan perbuatan keji, mengapa kamu mengada-adakan terhadap Allah apa yang kamu tidak ketahui" (al-A'raf 7: ayat 28)

Nyalakan semangat berhijrah kita setiap masa dengan usaha, doa dan tawakkal yang tak mengenal jemu. jangan tidak tidak, kalau mahukan panduan, Allah S.W.T telah turunkan Al-Quran dan Rasulullah S.A.W telah sampaikan sunnahnya sebagi sumber panduan syariat yang utama, apa lagi yang tidak cukup? Perlukah sehingga Allah sendiri yang mentarbiyyah kita?

"Maha Suci Allah yang telah menurunkan al-Furqan(penentu kebaikan dan keburukan) kepada hamba-Nya, agar ia menjadi pemberi peringatan kepada seluruh alam" (al-furqan 25: ayat 1)

Jangan lupa sentiasa koreksi diri, Berjalan dengan sepasang kaki Iman dan Taqwa, Melihat dengan sepasang mata Hati dan Nurani, Mentafsir dengan sepasang otak Ilmu dan Amal. Renung-renungkan dan selamat beramal...No comments: