Wednesday, July 15, 2009

TINGGAL KENANGAN

Bismillahirrahmanirrahim...
kalimah mulia pembuka bicara, mengubat hati luka, merawat jiwa lara.

Alhamdulillah...
lafaz kesyukuran setinggi-tingginya buat Tuhan Semesta Alam, walau tak terzahir pada lisan, tetap bergema di ruang hati yang dalam. Selawat dan salam buat qudwah hasanah sepanjang zaman, Nabi Muhammad S.A.W, para Sahabat R.A, tabi'in, tabi' tabi'in. Doa kesejahteraan dipanjatkan buat para pejuang Islam yang sudah kembali kerahmatullah dan yang masih melata di bumi ALLAH ini.

Assalamu'alaikum W.B.T kawan-kawan, adik-adik Klang High School (KHS) moga anda semua dalam sihat-sihat sahaja dan terus bersemangat untuk mengejar cita dan cinta kerana ALLAH S.W.T.

Hari ini tanggal 15 Julai 2009, aku rasa ada perkara yang aku lupa. bila aku cuba refresh betul-betul kepala otak aku, barulah aku teringat hari ini merupakan hari ulang tahun kelahiran seorang insan yang amat aku sayangi di dunia ini, dan pastinya anda pembaca juga ada atau pernah ada insan sepertinya. Insan yang aku maksudkan adalah ibuku sendiri. Maskanah Binti Kusin yang aku panggil 'emak'.

Insan yang dikurniakan kebolehan istimewa yang tak terdapat pada super heroes, super human atau super villain. Apa lagi kalau bukan hati nurani seorang ibu, mampu menyejukkan hati yang semarak api membakar, mampu meredakan ribut badai jiwa menggoncang, mampu menenangkan ombak rasa menggulung, mampu menyubur bebenih cinta sayang dan mampu menghampar lautan kasih.

Marilah kita bersama menyanyikan lagu kasih kita pada Emak, Ummi, Ibu, Mama, Mami, Mom, Amma dan Mamak kita.Who should I give my love to?
My respect and my honour to?
Who should I pay good mind to
After Allah and Rasul-Allah?

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hold you
And clean you and clothe you?
Who used to feed you
And always be with you?

When you were sick
Stay up all night
Holding you tight?
That right no other
My mother

Who should I take good care of
Giving all my love?
Who should I think the most of
After Allah and Rasul-Allah?

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hear you
Before you could talk?
Who used to hold you
Before you could walk?

And when you fell
Who’d pick you up?
Clear your cut?
No one but
Your mother
My mother

Who should I stay right close to?
Listen most to?
Never say no to
After Allah and Rasul-Allah?

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

Cause who used to hug you
And buy you new clothes?
Comb your hair and blow your nose?
And when you cries who wiped your tears?
Knows your fears?
Who really cares?
My mother

Say Alhamdulillah
Thank you Allah
Thank you Allah
For my mother

Emak, aku tak akan lupa untuk mendoakan mu setiap kali selepas solatku, moga Allah mencucuri rahmat-Nya kepadamu. untuk pengetahuan para pembaca, hari lahir Emak sama dengan hari lahir kakak saya 'Hairiyana Hairuddin' semoga kakak panjang umur dan dimurahkan rezeki, terima kasih kerana kakak banyak berkorban menggantikan tugas Emak menjaga kami adik beradik. Tak lupa juga hari lahir arwah Abah yang ke 67 pada tanggal 12 Julai lepas. Mohon para pembaca menyedekahkan alfatihah kepada kedua insan ini, semoga tenang mereka di barzakh sana.

Aku mengerti hidup tak selalunya indah, langit pula tak selalu cerah, Ya Allah, kau berikanlah aku kesabaran jiwa, kurniakanlah aku ketabahan hati, hadiahkanlah aku keteguhan iman, supaya aku tak rapuh dipukul ribut amarah, tak luruh dihentam badai nafsu, tak runtuh di terjah musuh abadi. Jadikan ia penguat segala sendi untuk aku BERJALAN, penyuluh jalan supaya aku dapat MELIHAT, dan sebagai lantera yang menerang jiwa dan minda untuk aku MENTAFSIR....

No comments: