Saturday, September 11, 2010

RINDU DI AIDILFITRI


RINDU YANG MENCENGKAM DI HATI
MENAMBAH PILU DI SANUBARI INI
KENANGAN LAMA MENJELMA KEMBALI

BAHAGIA TERASA
KETIKA KAU BERADA DI SISI OH IBU AYAH
KINI KU HANYA TINGGAL SENDIRIAN

BARU KINI KU SEDARI
SEGALA MILIK ILLAHI
TIADA YANG KEKAL ABADI
HANYA DOA DARIKU
MOGA ROHMU DIRAHMATI

HARI RAYA PASTIKAN TIBA
WALAU KAU TIADA
KU HARUNGI JUA HIDUP INI
BERBEKALKAN KETABAHAN

HARI RAYA TANPA AYAHANDA
TANPA IBUNDA TANPA KELUARGA
TAPI KU MASIH BERSYUKUR PADA YANG ESA

KU SERAH PADA ILLAHI
MOGA KEHILANGAN INI
DAPAT KU PASRAHKAN HATI
PADA MU OH TUHANKU
AGAR KU MENJADI REDHA

Assalamu'alaikum W.B.T semua, Salam Lebaran Aidilfitri 1431 Hijrah, semoga kita tergolong dalam golongan yang mendapat kemenangan. Kemenangan apa pulak? Dah tentulah kemenangan sepanjang proses kita menuntut di Madrasah Ramadhan.

Macam mana dengan sambutan Aidilfitri korang semua tahun ni? meriah? hambar? biasa-biasa sahaja? luarbiasa? Apa-apa pun Alhamdulillah kita masih lagi diberikan nikmat usia yang pastinya kita akan gunakan untuk menambah amal soleh serta menampung kembali kelompangan kita sepanjang umur yang telah kita lalui. Buat yang telah kembali ke Rahmatullah, doakanlah mereka supaya kekal sejahtera di alam barzakh sana.

Sejak beberapa tahun ini, lagu Rindu Di Aidilfitri di atas menjadi lagu tema Aidilfitri buat aku, terutamanya apabila beraya di perantauan (perantauan la sangat...) namun apabila beraya di kampung seperti yang kali ini, hanya sebahagian liriknya sahaja yang bertepatan, kerana di kampung walaupun tiada Emak dan Abah, tetap ada Kak Hairiyana(yan)+Abg. Jaafar+anak-anaknya, Abg. Nizam(awu)+Kak Sarah Dila+anak-anaknya, Abg. Adhar(deha)+Kak Sarah Hanim, adik, sanak saudara dan jiran tetangga.

Raya pertama kali ini penuh kesyahduan dan kesunyian...sebab abang dan kakak semua balik kampung mertua. Penat mengemas punya pasal, seharian hanya terperuk di rumah. Menjelang malam barulah pergi berkunjung ke rumah jiran tetangga.

Raya ke-2 & 3 merupakan hari berhimpun anak cucu keluarga Allahyarham Hj. Kusin (Bapa Allahyarhamah Emak). Hari ini seperti biasa kami berhimpun di rumah Hj. Shafie (Wak Pi'e) Anak lelaki sulung dari keluarga Allahyarham Hj. Kusin sebelum konvoi ke rumah ahli keluarga yang lain. Tahlil dan doa dipanjatkan buat ahli keluarga besar kami yang telah mendahului kami bertemu Allah. Semoga roh mereka dicucuri Rahmat dan kesejahteraan di Barzakh seterusnya Akhirat dan akhirnya mesuk ke dalam Jannah Allah dengan Rahmat-Nya.

Begitulah meriahnya, walaupun di sudut hati ada yang kelam dan sedih, namun rindu pasti terubat bila bersama-sama berkumpul, lebih-lebih lagi bersama makcik-pakcik yang amat memahami hati kami anak yatim piatu kerana mereka juga anak yatim piatu.

Sekali lagi berkat kesempatan ini, Hari baik bulan baik, aku; Khairulanwar Bin Hairuddin a.k.a Nuek menyusun jemari memberi dan memohon kemaafan sepenuhnya, dari hujung rambut hingga ke hujung kaki, batin dan zahir, daripada sesiapa sahaja yang mengenali diri yang serba kekurangan ini. Kiranya aku ada hutang dengan sesiapa, katakanlah dan akan aku segera melunaskannya.

sekian...
Selamat Hari Raya, Maaf Batin dan Zahir
Minal Aidil wal Faizin
Kullu Amin wa Antum bi Khair
No comments: