Wednesday, February 13, 2013

GERD ATAU KANSER TEKAK ATAU ...... ?

Assalamu'alaikum Warahmatullah Wabarakatuh para pengunjung Blog Usang, moga kalian dalam keadaan sihat-sihat adanya. Kali ini Blog Usang ingin kongsikan sedikit fakta klinikal yang berkaitan dengan  "GERD ATAU KANSER TEKAK ATAU ...... ?" Hal ini adalah kerana sejak akhir-akhir ini Aku telah didatangi oleh gejala-gejala seperti yang akan Aku ceritakan nanti. 

Sebulan kebelakangan ini Aku sering kali muntah-muntah selepas makan, kadangkala sehingga menyebabkan pening kepala yang amat luar biasa. Adakalanya dengan hanya meminum air kosong pun boleh menyebabkan muntah. Lebih teruk lagi bila muntah itu adakalanya bercampur sedikit darah. Menurut Dr. Wan Zuraini yang merawat Aku, itu merumakan komplikasi akibat meneran muntah secara paksa sehingga melukakan dinding tekak yang amat lembut. Kemungkinan gejala muntah itu adalah akibat dari GERD... apa pula GERD tu?

GERD atau gastroesophageal reflux disease (GERD) adalah Refluks yang berlaku secara kerap iaitu lebih daripada dua kali seminggu, adalah GERD dan boleh mengakibatkan masalah kesihatan yang lebih serius. Sesiapa sahaja boleh mengalami GERD tanpa mengira faktor umur. Simptom utama GERD di kalangan orang dewasa adalah rasa pedih ulu hati yang kerap berlaku, juga dikenali sebagai senak iaitu satu kesakitan seakan terbakar di bahagian bawah tengah dada, bahagian belakang tulang dada dan di bahagian tengah abdomen. Kebanyakan kanak-kanak di bawah umur 12 tahun dan juga sesetengah orang dewasa yang menghidap GERD mengalami rasa pedih ulu hati. Golongan dewasa juga akan mengalami simptom-simptom seperti batuk yang kering, asma (lelah) atau kesukaran menelan. 

Berdasarkan fakta di atas, tidak banyak yang sama seperti yang Aku alami, kerana punca utama adalah rasa pedih ulu hati, namun ia sama sekali tidak berlaku kepada Aku,. Jadi aku beralih kepada kenyataan yang lebih menakutkan iaitu Kanser Tekak / Larynx Cancer. Penyakit ini telah menjadi asbab yang meragut nyawa abang kandung Aku lebih kurang 15 tahun yang lepas.

Kanser tekak lebih tepat dikenali sebagai kanser laring (larynx) dari segi istilah perubatan. Anatomi laring melibatkan kawasan peti suara yang juga berdekatan saluran pemakanan iaitu esofagus (esophagus). Di dalam kajian National Cancer Registry tahun 2006 terdapat 1.1 kes per 100,000 populasi di Malaysia di mana kaum lelaki mencatatkan kekerapan lebih 5 kali ganda berbanding kaum wanita. Ia juga menunjukkan peningkatan kes bagi pesakit yang berumur 40 tahun ke atas dengan yang tertinggi di kalangan pesakit yang berumur 60-69 tahun. Gejala kanser tekak seringkali timbul sebagai perubahan suara, suara garau atau masalah menelan makanan dan minuman. Pesakit juga kadangkala berasa seperti ada 'sesuatu yang sangkut' di bahagian tekak. Perubahan suara kerapkali merupakan gejala sakit tekak biasa yang disebabkan oleh jangkitan kuman. Akan tetapi sekiranya perubahan suara itu berlarutan lebih dari 2 minggu, pesakit seharusnya mendapatkan pemeriksaan tekak yang lebih terperinci. Gejala-gejala lain yang berkaitan kanser tekak adalah bengkak pada leher yang disebabkan oleh kelenjar limpa, batuk berdarah, sesak pernafasan atau pernafasan berbunyi terutamanya di kalangan mereka yang merokok.

Fakta di atas juga jauh dari tanda-tanda yang aku alami, lagi pula aku bukan perokok. Namun bebas dari merokok bukanlah jaminan Aku selamat dari Kanser Tekak, kerana Almarhum abang sulung Aku juga tak merokok. Bila aku cuba mendapatkan fakta-fakta lain daripada internet, ada yang melegakan dan tak kurang juga yang menggusarkan, antaranya:-
  • Muntah ada pelbagai sebabnya, seperti gastritis atau keracunan, mahupun tumor otak ataupun tekanan intrakranium yang tinggi.
  • Berlakunya penyahhidratan, pesakit harus diberi bendalir intravena untuk menggantikan isi padu bendalir.  
  • Penyakit kelumpuhan syaraf akibat racun botulinum (botulisme) yang disebabkan oleh spora  Clostridium botulinum juga harus diwaspadai.
  • Pemuntahan yang berulang-ulang atau berlebihan boleh menyebabkan terhakisnya esofagus atau koyak-koyak kecil dalam mukosa esofagus (koyak Mallory-Weiss). Ini mungkin terjadi jika darah merah segar bercampur dengan bahan muntah selepas beberapa kali muntah.
Jadi untuk menyedapkan hati, Aku anggap muntah itu akibat ketidakseimbangan elektrolit dalam badan dan darah itu akibat berlakunya koyak kecil dalam mukosa esofagus kerana kerapnya muntah. Apapun halnya tetaplah Aku akan memohon segala perlindungan daripada Allah Yang Maha Menyembuh semoga aku dapat terus hidup, dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki untuk terus mendiami bumi ini sebagai Hamba dan Khalifah-Nya sekaligus.

ps: Alfatihah buat Almarhum Khairul Kamal Bin Hairuddin abang sulungku. juga buat Almarhum Hairuddin Bin Hj. Abd. Jalal dan Almarhumah Maskanah Binti Kusin kedua Ibu dan Bapaku.

2 comments:

Anonymous said...

Boleh kongsi pengalamn,
Ayah saya menghidapi kanser ensofagus..skg ayh telah menjalani kimoterapi,alhamdulilah ayah dh blh telan ..say nak tanya sepanjang pglaman awk kanser esofagus ni kena ambil air dari tulang belakang tak? Terima ksh sudi kongsi...

Anonymous said...

Salam ..boleh kongsi pgalamn ..

Kanser esofagus ni kena ambil air dari tulang belakang tak?

Terima kash.

Semoga arwah di tempat bersama dgn org beriman..