Thursday, October 20, 2011

PEREMPUAN....TAK GUNA....!!!

Assalamu'alaikum W.B.T.... cakap banyak tak guna, baca saja!!!
  • PEREMPUAN itu TAK GUNA kain yang nipis untuk membuat bajunya, sehingga terbayang kulitnya. kerana dia tahu bahawa pakaian seperti itu adalah pakaian yang layak dipakai oleh perempuan jalang.
  • PEREMPUAN memang TAK GUNA rantai kaki yang berloceng untuk dililitkan pada kakinya. Rantai ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain, lebih-lebih lagi lelaki JAHAT. Dia tahu sekiranya dia memakainya juga, dia telah melanggar larangan Allah dalam ayat 31 surah an-Nur.
  • PEREMPUAN memang TAK GUNA minyak wangi yang semerbak baunya. Wangian begini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapan yang tinggi. Perempuan yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh Nabi. Sabda junjungan bahawa wanita yang keluar rumah dengan memakai wangian, adalah seperti pelacur. Bukan tak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah.
  • PEREMPUAN itu TAK GUNA kata-kata yang keji, kerana dia tahu sesiapa sahaja yang bercakap perkara keji adalah manusia yang rendah akhlaknya. Lelaki / Perempuan yang menggunakan perkataan yang keji adalah seperti pohon yang rosak tunjangnya / akarnya. dia tahu perumpamaan perkataan yang baik dan buruk dinyatakan dengan jelas dalam ayat 24-26 surah Ibrahim.
  • PEREMPUAN itu TAK GUNA masa berborak untuk mengatakan hal-hal orang disekitarnya (mengumpat), memperkatakan keaiban saudaranya. Kerana dia tahu perbuatan mengumpat adalah seumpama memakan daging saudaranya sendiri. Perihal ini dinyatakan kepada kita dalam firman-Nya ayat 12 surah al-Hujurat.
  • PEREMPUAN itu TAK GUNA tudung sigkat sehingga nyata perbukitan dadanya. Sememangnya ia menjadi tatapan mata lelaki yang terkena panahan syaitan. Dia tahu apabila bertudung dia mesti melabuhkan sehingga menutup alur leher dan tidak nyata bentuk dadanya. Penerangan ada pada ayat 59 dari surah al-Ahzab.
  • PEREMPUAN memang TAK GUNA lenggok bahasa yang menggoda lelaki. Jika bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya, bercakaplah dengan tegas. Jangan biarkan suara lentuk untuk menarik perhatian lelaki yang sakit dalam hatinya. Sememangnya suara perempuan bukanlah aurat, jika aurat maka Allah tidak akan menjadikan perempuan boleh berkata-kata. Bertegaslah dalam percakapan, jangan gunakan suaramu untuk menarik perhatian lelaki sehingga menjadi fitnah buatmu. Bahaya suara wanita yang bercakap dengan gaya membujuk yang boleh mencairkan keegoan lelaki (yang bukan mahramnya) dicatat dalam ayat 32 surah al-Ahzab. Makna ayatnya lebih kurang begini "Maka janganlah kamu tunduk dalam berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dalam hatinya dan ucapkanlah perkataan yang baik" 'Tunduk' di sini ditafsirkan sbg berbicara dgn sikap yang boleh menimbulkan keberanian orang untuk bertindak jahat kepada mereka. "Penyakit dalam hati" adalah keinginan seorang lelaki untuk melakukan perbuatan sumbang dengannya seperti berzina. Mengapa? Lelaki sangat mudah tertarik kepada seorang wanita melalui suaranya.
  • PEREMPUAN memang TAK GUNA alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja. Adab bersolek (tabarruj) ini amat ditekankan kepada wanita muslim (muslimah) kerana semestinya kecantikannya adalah hak ekslusif yang mesti persembahkan kepada suaminya. Jika ingin keluar bekerja, dia memakai make-up secara bersederhana sahaja sehingga tidak jelas kelihatan pada wajahnya dia bersolek. Jangan bersolek sehingga cantiknya anda sehingga kadang2 wajah anda menjadi seperti hantu. Hendak bergincu? Jika bergincu, pakailah yg tidak menyerlah warnanya..
  • PEREMPUAN TAK GUNA kain tudung yang jarang-jarang seperti jarangnya jala yang digunakan untuk memukat haiwan akuatik. Kerana apabila memakai tudung seperti ini, akan nampak juga bahagian yang sepatutnya ditutup rapi dari pandangan orang lain. Rambut adalah mahkota, tetapi jangan biarkan mahkota itu tidak 'berharga' dengan menayangkannya tanpa sebarang perlindungan. Jika mahkota berharga disimpan dengan rapi di dalam sangkar, dan ditambah pula pengawal untuk menjaga keselamatannya, maka demikian juga dengan rambut wanita. Sangkar itu adalah kain litup yang sempurna dan pengawalnya pula adalah ilmu yang diamalkan oleh anda untk memakainya dengan cara yang terbaik.
* Terima kasih buat respon yang dihantar ke E-mel, inbox facebook dan SMS, bersama kita terus ingat mengingati... dan memberi peringatan... adios~

No comments: